Categorii

 

Principiul de functionare al cazanului cu gazeificare

 

Procesul de gazeificare a lemnuluiLemnul (cu umiditate 18-20%) este încarcat în magazia de combustibil, unde în contact cu jarul produs pe suprafata refractara da nastere gazului de lemn prin procesul denumit "distilare a lemnului", care combinându-se cu aerul primar (de combustie) alcatuiesc un amestec de combustibil gazos. Acest combustibil este insuflat prin duza refractara în camera de ardere unde are loc arderea sub forma de "flacara rasturnata".
Etapele procesului de gazeificare si arderea gazului de lemn:

1. uscarea lemnului - se elimina vaporii de apa din lemn ce contin printre altele si rasini naturale.

2. carbonizarea (piroliza) - se formeaza gazul de lemn din lemnul uscat si se transforma în carbune prin procesul numit "distilare".

3. arderea primara - arderea combustibilului format (combustia) si cedare de caldura nivelului anterior si urmator.

4. arderea principala - amestecul de combustil este insuflat (transferat) prin duza refractara unde se autoaprinde la 560 °C în amestec cu aerul secundar.

5. arderea totala (finala) - are loc arderea gazului de lemn în camera de ardere în amestec cu aerul secundar la temperaturi de 1200 °C.

Urmeaza transferul caldurii la agentul termic primar prin schimbatorul cazanului dupa care gazele de ardere sunt evacuate pe canalul de fum.Ce sunt centralele termice pe lemne cu gazeificare?

O centrala pe lemne cu gazeificare nu va polua atat de mult precum o soba de exemplu. Aceasta din urma elimina cantitati insemnate de fum si de substante nocive, avand un impact ambiental puternic. Pentru persoanele care isi doresc mai multa eficienta in urma folosirii combustibilului lemnos, se recomanda alegerea unei astfel de centrale. Pentru o eficienta cat mai ridicata si pentru o viata indelungata a centralei, este nevoie de o curatare saptamanala a cazanului, pentru a se evita depunerea de gudron pe peretii acestuia.

Atunci cand vine vorba de centralele termice pe lemne, specialistii recomanda in special modelele prevazute cu gazeificare. Acestea au un plus major in fata celor obisnuite, deoarece sunt mai eficiente si mai economice. Procesul de gazeificare nu are nici o legatura cu functionarea pe baza de gaze. Practic, o centrala pe lemne cu gazeificare nu are nici o legatura cu centralele pe gaz, desi multe persoane tind sa faca aceasta confuzie.

O centrala pe lemne cu gazeificare are drept combustibil materialul lemnos, si anume bucati de dimensiuni reduse, care trebuie sa fie bine uscate, cu o umiditate sub 15%. Lemnul nu poate fi inlocuit cu carbuni, peleti, bricheti sau reziduuri lemnoase, precum rumegus. Astfel, bucatile de lemn sunt puse in compartimentul special realizat. Aici, combustibilul solid este supus unor temperaturi extrem de ridicate, la contactul cu jarul produs pe gratar.

Lemnul elimina in astfel de conditii monoxid de carbon si hidrogen, gaze care iau contact cu aerul si care sunt transferate in zona inferioara a focarului, numita si zona de schimb. Aici apare flacara rasturnata, numita si flacara inversa.

Dar care este de fapt rolul gazeificarii? Practic, prin intermediul acestui proces, lemnele nu ard direct, asa cum o fac intr-o soba, la contactul direct cu flacarile. Gazeificarea duce inainte de toate la arderea gazelor produse de lemne, astfel ca asigura o combustie completa si folosirea integrala a materialului lemnos introdus. Astfel, se consuma o cantitate mai redusa de combustibil solid, iar alimentarea cu lemne trebuie facuta mai rar.


KLIMA.md