Ce înseamnă climatizarea industrială? Unde și cum se folosește astfel de sistemă? Despre asta vom vorbi în blogul de azi

Ce înseamnă climatizarea industrială? Unde și cum se folosește astfel de sistemă? Despre asta vom vorbi în blogul de azi

Ce reprezintă climatizarea industrială?

Sistemele de climatizare industrială au ca scop asigurarea condițiilor de puritate a aerului, a microclimei corespunzătoare activității depuse de om și a naturii procesului tehnologic.

Realizarea acestor cerințe de ventilație și climatizare contribuie la menținerea capacității de muncă, la inlăturarea imbolnăvirilor profesionale, la ridicarea productivității muncii, a calității produselor etc. 

Clădirile industriale cuprind spații de dimensiuni mari cu surse variate de poluare. Felul surselor și amplasarea lor depind de procesul tehnologic din fiecare secție. Pentru diluarea nocivităților, asigurarea condițiilor de mediu necesare, protecției muncii și realizării microclimatului cerut de procesul de producție, prin instalațiile de ventilație industrială se vehiculează debite mari de aer

Reimprospătarea aerului în clădiri industriale trebuie să se situeze între 30-60 schimburi pe oră pentru spălătorii, vopsitorii, topitorii, între 20-30 m³/h pentru sala motoarelor, între 15-30 m³/h pentru ateliere de sudură și între 10-12 m³/h pentru fabrici, ateliere, depozite, hale de producție.

 • Cei mai importanți factori într-un sistem industrial de climatizare sunt:

  • Crearea unui mediu de lucru sigur. Angajatul are nevoie de un anumit nivel al indicatorilor de temperatură a aerului, iar cerințele pentru acești indicatori sunt stabilite în standardele sanitare. Putem afirma că este necesar să se asigure temperatură optimă în încăperea în care oamenii vor lucra.
  • Crearea climatului necesar confortabil într-o încăpere cu un număr mare de persoane. Se ține cont de faptul că numărul de persoane din încăpere în timpul zilei poate varia.
  • Sistemele industriale de climatizare sunt instalate acolo unde tehnologiile de producție sau funcționare a echipamentelor necesită respectarea unui regim de temperatură severă, care trebuie să fie constant și să nu perturbeze funcționarea echipamentului.

Tipuri de aparate folosite pentru spațiile industriale

Variantele tehnice pentru climatizare industrială sunt adaptabile în funcție de necesarul și specificul fiecărei industrii. Pentru a observa ușor diferențele dintre acestea și modul lor de funcționare, vă prezentăm în continuare soluțiile tehnologice actuale:

 • Aer condiționat – Unitațile de climatizare mono sau multisplit sunt cele mai simplu de instalat și nu necesită lucrări suplimentare care să afecteze spațiul de producție. În funcție de volumul încăperilor, se va alege putere suficientă în BTU, astfel încît aportul de aer cald sau rece să fie îndestulător. Avantajul principal este ca furnizarea de aer condiționat se face rapid, însă imediat ce funcționarea sistemului se întrerupe, temperatura va reveni la valoarea inițială. Cu toate acestea, faptul ca pot fi folosite pentru un anumit tip climatizare industrială în orice sezon, indică un avantaj pentru antreprenor. Nu sunt recomandate pentru spații de producție în care se produc noxe sau nivelul de poluare cu praf sau alte particule este mare. Industria textilă sau cea pentru producerea de ambalaje alimentare, ori subabsambluri auto, pot utiliza aparatura de aer condiționat. Aparatele de aer condiționat tip duct sunt cele mai eficiente. Funcționarea se bazează pe montarea de tubulatură ce acoperă toată suprafața încăperii și grile dedicate pentru captarea aerului viciat și cele pentru introducerea aerului condiționat;
 • Sisteme de ventilație – Instalarea sistemelor de ventilație implică un proiect atent realizat. Prin ventilarea încăperilor se poate asigura inclusiv scaderea temperaturii. În funcție de volumul de aer condiționabil, dar și de nivelul de nocivitate produs de linia de producție, sistemele de ventilație se dimensionează corespunzător. Avantajul principal este că pot asigura climatizarea industrială pentru volume mari, fie in varianta cu recuperare de căldură, fie doar pentru climatizare. Proiectul, însă, este amplu și evident aduce un cost inițial inevitabil. Sunt necesare instalarea de conducte separate pentru captarea aerului viciat și refularea celui proaspăt, dar și grilele necesare acestui proces. Avand în vedere că instalarea se realizează într-un spațiu industrial, aspectul estetic nu este neapărat o problemă importantă, prelavînd în mod deosebit eficiența sistemului de climatizare industrială;

 • Ventiloconvectoare – Aceste dispozitive pentru climatizare industrială sunt pe cît de simple ca funcționare, pe atît de eficiente. Primul avantaj este ca același dispozitiv poate oferi la cerere atît încălzirea, cît și răcirea aerului din spațiul industrial. Circulația aerului se realizează prin captarea sa cu ajutorul unui ventilator atașat unității de covecție. Acesta va trece printr-un filtru de purificare înainte de a fi evacuat în încăpere. Această facilitate oferă angajaților simultan un mediu cu temperatura controlată și aer respirat de bună calitate. Încălzirea sau răcirea se produce datorită unității de convecție, reprezentata printr-un schimbător de căldură. Ventiloconvectoarele se pot alege din mai multe variante, fiecare avînd particularități de funcționare. Este un avantaj pentru că nu intotdeauna este necesară ventilarea,  sunt situații în care producția are nevoie de aer rece, cald și ventilare;
 • Unități de ventilație cu recuperare de căldură – Ventilarea cu recuperare de căldură este eficientă atunci cînd temperatura interioară este mai ridicată decît cea exterioară. Prin urmare, aerul cald extras din încăpere îl va încălzi pe cel rece introdus de unitatea de ventilație. Procesul poate fi inversat pentru răcirea încăperilor cînd este necesar, astfel că aerul cald este evacuat pe un traseu separat și aerul rece filtrat este introdus în incintă.

Cum alegem sistemul potrivit spațiului?

Similar cu climatizarea unui apartament, excesul de putere de climatizare sau subdimensionarea aparaturii, vor conduce la rezultate de slabă calitate. Iată care sunt principalii factori care intră în calcularea necesarului de climatizare pentru spații industriale:

 • Volumetria încăperii;
 • Poziționarea cardinală și zona geografică;
 • Numărul de ferestre și uși, precum și amplasarea încăperii în plan vertical în cadrul construcției;
 • Numărul de puncte de lucru care produc, dupa caz, căldură sau noxe;
 • Numărul maxim de angajați prezenți într-o zi de lucru;
 • Alte specificații aparte legate de procesul de producție în privința menținerii unei anumite temperaturi;
 • Prezența, sau absența celor trei funcții: încălzire, răcire, ventilare.

Fluiditatea verificării acestor factori este evidența. Particularitățile producției industriale diferă, ca atare studierea lor este obligatorie atunci cînd este conceput proiectul de climatizare industrială. Este recomandat ca aparatura pentru climatizarea spațiului de producție să dețină o marjă pozitivă de capacitate.

Aceasta este necesară pentru situații dificile legate de condițiile meteo, dar și pentru eventuala extindere a liniilor de producție. Consumul de resurse în timpul utilizării poate fi ținut sub control atunci cînd capacitatea climatizării industriale a fost calculată corect.

Cum întreținem aparatura de climatizare industrială?

      

Avînd în vedere că toate variantele de climatizare industrială se bazează pe încălzirea, răcirea sau ventilarea aerului, acestea folosesc grile de admisie și evacuare. Aerul este de cele mai multe ori contaminat cu diverși poluatori, de la praf și resturi fine rezultate din procesul de producție, pînă la noxe și microorganisme. Vă prezetăm în continuare ce măsuri de întreținere sunt recomandate pentru a fi realizate individual, dar și pe cele ce țin de o mentenanță specializată:

 • Măsuri individuale:
  • Deprăfuirea și spălarea filtrelor din unitățile interioare ale sistemelor clasice de climatizare;
  • Curățarea prin aspirare și spălare a grilelor de admisie și evacuare ale sistemelor de ventilație;
  • Protejarea cu huse a unităților exterioare ale aparaturii de aer condiționat atunci cînd nu sunt utilizate.
 • Măsuri specializate:
  • Igienizarea și decontaminarea profesională a unității interioare și exterioare a aparaturii de aer condiționat;
  • Igienizarea și curățare profesionala a ventilatoarelor din sistemele de ventilație, a tubulaturii aparaturii de aer condiționat tip duct și a sistemelor de ventilație cu recuperare de căldură.

Măsurile individuale și specializate converg spre același scop – menținerea în stare de funcționare perfectă a sistemelor pentru climatizarea industrială. Cu cît curățarea și igienizarea lor va fi aplicată periodic la intervale egale, cu atît riscul de defecțiune sau funcționarea precară vor fi îndepărtate.

Aspectul climatizării industriale este în strînsă legatură cu tipul producției care se realizează. Pentru activități obișnuite, cum sunt cele din ateliere de reparații, depozite cu marfă nealimentară, sau lucrări de service, poate fi folosită soluția de climatizare industrială cu sisteme de aer condiționat.

În schimb, pentru producția realizată în industria grea, alimentară sau fabrici de asamblare auto, sunt necesare condiții speciale de temperatură ce pot fi obținute doar cu aparatura dedicată pentru climatizarea industrială.

Specialiștii Cazan.md recomandă sistemele de climatizare industrială.

Vă oferim servicii de calitate de instalare a sistemelor de Ventilare, Climatizare, sistemelor complexe pentru fabrici, construcții industriale și a întreprinderilor comerciale.

Acum să vă spun ceva despre compania care produce produse foarte utile și eficiente 

  Carrier Global Corporation este o corporație multinațională americană de încălzire, ventilație și aer condiționat (HVAC), refrigerare și echipamente de incendiu și securitate cu sediul în Palm Beach Gardens, Florida. Carrier a fost fondată în 1915 ca o companie independentă care produce și distribuie sisteme HVAC și de atunci s-a extins pentru a include fabricarea de echipamente comerciale de refrigerare și servicii alimentare, precum și tehnologii de incendiu și securitate.În 2020, apare ca o companie cu peste 53.000 de angajați care deservesc clienți din 160 de țări de pe șase continente pentru a oferi produse și servicii de înaltă calitate, în conformitate cu toate reglementările internaționale, având întotdeauna grijă de livrarea lor imediată și în condiții de siguranță.

Toate comentariile

Leave a Reply