În acest blog vă vom spune despre Corpuri statice de încălzire prin care circulă aer cald, apă caldă sau aburi, pentru a emite căldură, adică despre Radiatoare numite și calorifere

Ce este un radiator?

Radiatorul a fost inventat de omul de afaceri rus Franz San Galli (1824 – 1908), între anii 1855 – 1857. De la modelul inventat de Galli radiatorul a evoluat devenind mai eficient și mai fiabil.

Caloriferul reprezintă o instalție de încălzire cu aer cald, apă caldă sau aburi. Caloriferele sunt elemente principale ale sistemului de încălzire care fac schimbul de căldură între agentul termic și aerul încălzit. Majoritatea radiatoarelor sunt construite pentru automobile, apartamente și pentru electronice. În ciuda numelui, majoritatea radiatoarelor transferă căldură prin convecție, nu prin radiație.

În acest blog o să vă spun despre radiatoarele care se folosesc pentru încălzirea spațiului rezidențial și anume despre radiatoare marca Ferroli.

Clasificarea radiatoarelor

Dintre cele mai importante tipuri sunt: radiatoare cu apă fierbinte și cele cu aburi, 

Radiatoarele cu apa fierbinte sunt realizate dintr-un container metalic (de obicei fonta) gol pe dinăuntru, umplut cu apă fierbinte în care, pe măsura ce căldura se elimină, apa fierbinte se răcește și se scufundă la baza radiatorului, lăsînd locul apei mai calde.

Radiatoarele cu abur au fost adoptate mai devreme deoarece aburul are avantajul de a trece prin conducte sub propria presiune fără a mai fi nevoie de pompare. De altfel, aburul este mai ușor de distribuit decît apa caldă prin clădiri mari, înalte.

Clasificarea radiatoarelor în funcție de material cele mai populare sunt cele din oțel, însă, acestea se găsesc realizate și din alte materiale, precum, fonta sau aluminiu.

Radiatoarele din oțel

În prezent radiatoarele din oțel  sunt foarte populare, acestea fiind ușor de transportat, de montat și disponibile la prețuri foarte mici.Acestea se clasifică în funcție de dimensiuni (înălțime și lungime) și numărul panourilor

Ferroli ne oferă radiatoare din oțel de calitate superioară (cu grosime de 1,2 mm) și sunt acoperite, pentru protecție și o durabilitate ridicată, cu două straturi de vopsea.

Gama completă cu unul, două și trei rînduri de panouri convective, permite amplasarea acestora în orice ambient.

Cu greutatea redusă și un volum scăzut de apă, radiatoarele din oțel Ferroli  sunt o soluție optimă pentru zonele rezidențiale cît și industriale.

Radiatoarele din oțel au aspect plăcut și se comportă bine din punct de vedere al eficienței în instalațiile cu centrale sau cazane proprii.

Avantajele radiatoarelor din oțel:

 - rezistă foarte bine la temperaturi de pînă la 100 grade Celsius;

 - ușor de manevrat și de montat;

 - au cel mai bun raport putere termică/preț

 - distribuie rapid căldura în interiorul casei, datorită inerției termice scăzute

Dezavantaje calorifere oțel:

 - durata cea mai mică de viață (doar 5-10 ani), comparativ cu radiatoarele din fontă și aluminiu;

 - necesită tratarea apei din instalații

Calorifere din aluminiu

Caloriferele din aluminiu sunt recent apărute pe piață și se bucură de cea mai mare garanție oferită de producători. Acestea sunt foarte eficiente datorită duratei mari de viață.

Avantajele radiatoarelor din aluminiu:

*durata de viață foarte mare (10-20 de ani);

*se încălzesc repede, consumînd mult mai puțin agent termic;

*își păstrează aspectul inițial foarte mult timp, datorită faptului că sunt vopsite în cîmp electrostatic;

*greutate redusă

*ușor de manevrat

*cel mai bun randament termic în instalațiile cu centrale murale, datorită puterii termice mari pe metru liniar;

*diversitate foarte mare de modele și culori

Dezavantajele caloriferelor din aluminiu:

*pot fi afectate de coroziunea electrochimică, mai ales în cazul în care instalația este realizată din mai multe materiale (cupru, de exemplu);

*rezistență scăzută la șocurile mecanice, se deformează ușor;

*nu mențin temperatura ridicată pentru o perioadă îndelungată, se răcesc într-un timp foarte scurt;

*sunt mai zgomotoase decît alte tipuri de calorifere;

*necesită aerisiri repetate

Caloriferele Ferroli din aluminiu sunt corpuri de încălzire obținute prin turnarea sub presiune a unui aliaj special de aluminiu și sunt proiectate în așa fel încît să se îmbunătățească emisia termică convectivă prin mărirea aripioarelor convectoare ce se află în legătură directă cu suprafețele în contact cu agentul termic.

Aliajul de aluminiu special, cu o inerție termică scăzută, reduce timpul necesar instalației pentru a atinge performanțele optime, oferă o rezistență ridicată la coroziune și are o greutate foarte mică, ceea ce facilitează montajul. Performanțele îmbunătățite și inerția termică scăzută reduc timpul necesar instalației pentru a atinge parametrii optimi.

Dimensiunile mai mici și eleganța conferă radiatoarelor Ferroli caracteristici de aspect și design care le permit să se integreze perfect în orice stil de amenajare a interiorului.

 

Ferroli ne mai oferă și gama de radiatoare TAL, cu un design deosebit, care se încadrează perfect în orice spațiu economisind astfel suprafața de montare.

Care sunt diferențele dintre un calorifer din aluminiu și unul din oțel

Diferența majoră dintre cele doua tipuri de calorifere este dată de materialul de fabricație. Și aluminiul dar și oțelul sunt materiale ușoare cu un avantaj pentru aluminiu la acest capitol.

În funcție de durata de viață caloriferele din aluminiu au o durată de viață mai mare decît cea a radiatoarelor din oțel iar costurile de achiziție și montaj sunt aproape egale.

Cele mai populare sunt caloriferele din oțel de tip panou, în timp ce radiatoarele din aluminiu se vînd in special la element, formînd calorifere de orice dimensiune prin adăugarea de elemenți.

Din punct de vedere estetic aspectul ambelor tipologii de calorifere este modern și de cele mai multe ori finisajul este alb. Dacă instalația de încălzire este din cupru și caloriferele din aluminiu, există posibilitatea reacțiilor electrochimice care conduc la un zgomot mai mare a caloriferelor. Pentru reducerea acestuia se fac aerisiri frecvente.

Cum se întreține corect un radiator?

Pentru o funcționare economică și confortabilă utilizează robineți termostatici împreună cu un termostat care comandă funcționarea centralei termice.

   ֎Instalează crono termostatul în camera cea mai rece. Atenție pe acel calorifer nu se va monta robinet termostatat, ci un robinet simplu care se menține deschis pe maxim.

   ֎În orice instalație de radiatoare cu robineți termostatici lasă minim un radiator fără robinet termostatat pentru a permite realizarea circulației agentului termic și evitarea șocurilor hidraulice asupra pompei.

   ֎Aerisește camerele în mod corect în timpul sezonului rece, deschizînd larg ferestrele de două ori pe zi, timp de aproximativ 5 minute.

   ֎Aerisește radiatoarele la începutul fiecărui sezon de încălzire!

   ֎Nu așeza mobila voluminoasă direct în fața radiatoarelor, deoarece aerul încălzit va circula defectuos și nu va putea încălzi camera corespunzător.

   ֎Nu acoperi radiatoarele cu perdele sau draperii groase – radiatorul nu este folosit la întreaga capacitate, nu poate transfera toata energia termică vehiculată prin acesta

Aerisirea caloriferelor. Cum se face procedura dată corect?

Aerisirea caloriferelor trebuie făcută în mod periodic, pentru a evita eventuale defecțiuni parțiale sau totale ale sistemului de încălzire. De regulă, ar trebui să faci aerisirea caloriferelor la începutul sezonului rece, la cîteva zile după ce ai pornit instalația de încălzire. Acest lucru este valabil în cazul în care ai un sistem propriu de încălzire, cu centrală termică. În cazul în care caloriferele sunt racordate la sistemul de termoficare centralizat, aerisirea poate fi făcută atunci cînd sistemul de încălzire este încărcat cu agent, în momentul cînd au loc probe.

Aerisirea mai poate fi făcută și la nevoie, atunci cînd observi că sistemul de încălzire nu funcționează cum trebuie. Există probabilitatea ca, după ce pe timpul verii caloriferele nu au funcționat, apa din instalația de încălzire să se piardă.

Acolo unde apa se pierde, va rămîne aer. Drept rezultat, agentul termic nu va circula prin tot interiorul caloriferului, iar acesta nu se va încălzi uniform sau nu se va încălzi deloc. Un exemplu poate fi cazul în care caloriferul este cald în partea de sus și rece în partea de jos.

Printre semnele care iți indică faptul că e nevoie de aerisirea caloriferelor se numără următoarele:

-Apariția zgomotelor în interiorul caloriferului, semn că aerul nu a fost eliminat; aceste zgomote sunt asemănătoare cu apa bolborosind;

-Caloriferul se încălzește parțial și există porțiuni reci pe suprafața lui; motivul este cel prezentat mai sus: din cauza apei care nu mai circulă prin instalație pe timpul verii și a apariției bulelor de aer în interior, care nu permit încălzirea uniformă a caloriferului;

-Au avut loc reparații la centrala termică, motiv pentru care poate să scadă presiunea, iar sistemul de încălzire să nu mai funcționeze la capacitate maximă.

Acum să vă spun cîte ceva despre ce reprezintă compania Ferroli?   Care este ramura principala de producție?     

Compania Ferroli și-a început activitatea în 1955,în regiunea Friuli din Italia, zona cu tradiție în prelucrarea fierului și a cuprului. Fratii Dante, Leonardo și Luigi Ferroli au intuit dezvoltarea viitoare a pieței sistemelor de încălzire rezidențială și industrială.

Tenacitatea, entuziasmul și spiritul întreprinzător al lui Dante Ferroli au transformat în decursul timpului Ferroli într-un brand de renume pe piața internațională, care au : 

     - 2 Domenii cheie: Încălzire – Climatizare

     - 4 Divizii principale de producție: Încălzire Rezidențială, Încălzire Industrială, Climatizare Rezidențială, Climatizare Industrială

Toate comentariile

Leave a Reply