Principiul de funcționare a centralei termice în condensare, avantaje/dezavantaje

Principiul de funcționare a centralei termice în condensare, avantaje/dezavantaje

Printre tehnologiile inovatoare utilizate în producerea sistemelor de încălzire, una dintre cele mai promițătoare este cea care se bazează pe condensarea vaporilor de apă care rezultă din arderea hidrocarburilor. Cazanele cu gaz în condens sunt considerate o soluție nouă pentru țara noastră. Între timp ce în Europa sunt instalate aproape peste tot. Motivul pentru aceasta este eficacitatea dovedită a tehnologiei și versatilitatea acesteia. Să luăm în considerare mai detaliat principiul de functionare a cazanului cu condens, avantajele și dezavantajele, precum și nuanțele care trebuie luate în considerare la cumpărare.

Cum funcționează un cazan cu condensare

princip-raboti-kondensacionnogo-kotla

Combustibilul pentru un cazan cu condensare, ca pentru unul convențional, este gazul lichefiat sau gaz natural. Gazul natural este mai des utilizat în viața de zi cu zi, în timp ce gazul lichefiat este mai mult orientat către industrie. Denumirea de cazan cu condensare a apărut datorită capacității de a „lua” căldura „ascunsă” de la produsele de ardere – energia cinetică a apei generate în timpul condensării vaporilor de apă. Cu alte cuvinte, tehnologia se bazează pe legi fizice. Când combustibilul albastru este ars, dioxidul de carbon și apa sunt eliberate. Lichidul se evaporă, care este însoțit de eliberarea de energie termică. Condensarea cu abur vă permite să „returnați” căldura (energia) pierdută, crescând astfel eficiența sistemului. În același timp, în cazanele obișnuite, condensul este un fenomen nedorit cu care se luptă toți producătorii. În cazanele cu condensare este prevăzut un schimbător de căldură special pentru formarea de condens. Acesta din urmă „preia” căldura degajată în timpul condensării și o transferă în lichidul de răcire (apa de proces). În general, designul unui cazan cu condensare este similar cu un cazan convențional cu gaz.

Elementele sale principale:

kondensacionnye-kotly-s-vstroennoy-bufernoy-emkostyu

  • Țevi de intrare și ieșire a apei. Aici, apa rece este furnizată echipamentului, iar după încălzire este trimisă caloriferelor și conductelor de apă caldă.

  • Arzător. El furnizează gaz în camera de ardere și distribuie uniform combustibilul.

  • Schimbătorul de căldură nr. 1. Capacitatea de încălzire a apei.

  • Schimbător de căldură nr. 2. Capacitate de condensare și extracție de energie termică suplimentară.

  • Pompa. Asigură circulația apei.

Când apa intră în camera de ardere, se furnizează gaz. În continuare, arzătorul începe procesul de ardere. Produsele de ardere trec prin schimbătorul de căldură nr. 1 și își încălzesc pereții. Acestea din urmă, la rândul lor, transferă căldura în apa de proces circulant (lichid de răcire). Apoi, gazele cu o temperatură peste punctul de condensare (55 ° C) sunt transferate la schimbătorul de căldură nr. 2. Acolo, aburul este răcit și se formează condens. În consecință, energia este eliberată, ceea ce merge și la încălzire.

Astfel, o parte a centralei funcționează conform principiului standard, adică încălzește apa prin arderea combustibilului, a doua – acumulează energia vaporilor de aer condensat. Acest proces nu este ușor. Pentru a crește eficiența condensului, se folosesc câteva soluții tehnologice:

  • tuburile schimbătoare de căldură sunt sudate sub formă de spirală pentru a crește zona de contact cu lichidul circulant;

  • răcitorul (purtător de căldură de retur) este trimis mai întâi în acea parte a schimbătorului de căldură unde intră gazele de ardere răcite;

  • instalați arzătoare de înaltă tehnologie care permit amestecarea maximă a aerului și a gazului principal. Acest lucru face ca dispozitivul să fie și mai eficient.

Cazanele de condensare sunt utilizate pentru încălzirea apartamentelor, cabanelor mici sau caselor private. În casele individuale, pe lângă furnizarea de încălzire, cazanul funcționează, de obicei, și pentru încălzirea apei pentru uz casnic.

Demonstrația funcționării pe înțelesul tuturor (vezi video):

Toate comentariile

Leave a Reply